Znajomość aranżacji
i wykonawstwa w branży HoReCa
W wyborze i procesie aranżacji lokalu branży HoReCa nie wystarczy doświadczenie ogólnobudowlane; konieczna jest znajomość branżowych wymogów prawnych, technicznych i sanitarnych. Warunki, jakie powinien spełniać lokal gastronomiczny, zostały opisane m.in. w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury, rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Socjalnej i przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Określają między innymi: mimalną wysokość i wielkość pomieszczeń, kolor, materiał i sposób przygotowania ścian, jakość wykonania podłogi, prawidłowe oświetlenie, temperaturę i wentylację pomieszczeń. Wymaganiom podlega również wyposażenie lokalu gastronomicznego – przykładowo maszyny, urządzenia oraz meble kuchenne stykające się ze środkami spożywczymi powinny mieć atest PZH. Warto powierzcyć projekt funkcjonalny i aranżacji wnętrza restauracji fachowcy fit-out z właściwą wiedzą branżową.